cat de pur este, de fapt, uninominalul?

Posted: 22 May 2012 in dictatura bunului simt, Leacul Durerii, politice
Tags: , , , ,

1. back to the basics: parlamentarul este trimis sa ia decizii ce afecteaza fiecare cetatean al tarii, nu este primar cu decizie limitata de teritoriul localitatafectand intreaga tara, intreaga tara trebuie sa ia parte la alegerea personagiului.

2. atragerea spre decizie a comunitatilor locale in procesul descentralizarii  este o gaselnita amuzanta, scopul ascuns al acestui sistem fiind, de fapt, “legarea de glie” a subordonatilor baronilor locali. in ritmul acesta, nu vom mai creste politicieni de talie nationala (vezi si legea alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin, salveaza primarii pedelisti din Ardeal, restul partidului duca-se dracului).

3.daca ii pasa cuiva de impacatul reprezentarii nationale cu implicarea deciziei locale avea solutia votului mixt, in care jumatate dintre candidati sunt alesi nominal in colegii iar jumatate sunt alesi pe o lista inchisa sau preferentiala

Advertisements
Comments
 1. Codru Vrabie says:

  tocmai! de-asta cred eu ca votul preferential pe liste (deschise) e cel mai bun–iar daca nu se poate/vrea proportional, atunci majoritar in doua tururi, ca sa se poata face niste aliante nationale inainte de turul decisiv… dar fudulia uninominalului e un bun proxy pentru prostia politicienilor–de acord, urletele de durere ar fi fost un proxy si mai bun 🙂

  • rnsimt says:

   ar fi fost buna metoda combinata, jumatate dintre candidati alesi nominal,chiar dupa metoda uninominalului pur, iar cealalta jumatate , alesi pe lista dar preferential (pui stampila pe cel care iti convine iar voturile se contabilizeaza in dreptul lui)

   • Codru Vrabie says:

    mmm, metoda combinata nu prea respecta principiul egalitatii intre parlamentari, pentru ca listasii ar avea circumscriptii mult mai largi decat “uninominalii,” adica ar putea avea chiar si de 5 ori mai multe voturi in spate, chiar daca difuze… din pricina asta, eu am renuntat la ideea sistemelor mixte!

 2. rnsimt says:

  Da, dar astfel impaci, precum scriam, ideea implicarii deciziei locale la nivel central si criteriul reprezentativitatii la nivel national.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s