Lectia de socialism

Posted: 29 June 2010 in dictatura bunului simt, Leacul Durerii, politice, reactiunea triumfa

…in your face, Lenin!

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar ,odata a picat o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA !

Profesorul le-a spus, “OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi
nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A.”

Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B. Studentii care au studiat intens au fost suparati, iar cei care au studiat mai putin au fost bucurosi.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o “pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin.

Media celui de-al doilea test a fost D !!! Nimeni nu mai era fericit.

Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat).

Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.
Nu putea fi o explicatie mai simpla.

“Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.

Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.”

Am primit acest text prin e-mail. Nu am drept de autor asupra sa. Singura propozitie cu copyright este “…in your face, Lenin!”

Advertisements
Comments
 1. Ciprian Domnisoru says:

  Trebuie sa fii putin tembel sa apreciezi astfel de istorioare. Socialismul nu presupune egalitarism, a existat intotdeauna o ierarhie a valorilor in regimurile socialiste civilizate. Dar ca sa raspund la povestioara ta, sa iti explic cum inteleg eu ca sta treaba cu notele in America. Sunt secrete intre colegi , ca si banii si modul in care studentii au ajuns la facultatea aia (pe bani grei, burse, a dat tata piscina universitatii, etc)- exact ca la un loc de munca unde nu stii cine cat castiga si cum si pe ce criterii e evaluat de fapt. Profesorii corecteaza dupa ureche si adesea prefera sa dea B+ (tot un fel de mediana) pentru ca acolo nu are nimeni ce comenta. Cine ia mai putin de B isi angajeaza tutors pe bani buni daca are de unde. Tot pentru ca platesc bani buni, unii studenti insista atat de tare sa primeasca note bune (la decan, daca au intrare cu banii lu tata) incat profesorii prefera sa le dea note mai bune ca sa nu trebuiasca sa explice decanului de ce pica pe copilul finantatorului- asta ne-a recunoscut un prof de la MIT. In orice caz, e plina America de astfel de povestioare in care li se explica studentilor de ce socialismul si in general orice altceva decat capitalism este profund gresit. Am asistat la o lectie in care studentilor li se spunea ca europenii muncesc mai putin decat americanii (cum ar veni maxim 48 de ore) pentru ca europenii sunt lenesi. In fine, fiecare cu propaganda lui, insa Lenin te-ar fi facut harcea parcea pentru ca daca romanii au auzit undeva de ‘Invatati Invatati Invatati’ de la Lenin e, nu de la profesori americani cu glumitze in ei.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Joseph McCarthy, Joseph McCarthy and Marieta Varga, Leacul durerii. Leacul durerii said: Reactionarul: Lectia de socialism http://goo.gl/fb/enGAQ […]

 3. rnsimt says:

  @Béranger E o istorioara primita pe mail, la fel cum au primit-o multi altii. Mi-a placut si am publicat-o. Nu am pretentia ca este a mea. Imi cer scuze, am uitat sa trec sursa, promit ca o voi face.

  @Domnisoru Intr-adevar. De la fiecare dupa puterea sa, fiecaruia dupa nevoile sale. WTF? In halu asta Berceanu are nevoie de un Audi si eu am nevoie de o Dacie 1310? De ce unu ar manca ciorba la Inter si eu sa mananc ciorba la cantina de la Drept sau Knorr la plic? De ce sa platesc eu pensia pentru batranii de acum si de ce sa plateasca altii pentru mine? Duuuude, where’s my liberty?

 4. Béranger says:

  “De ce sa platesc eu pensia pentru batranii de acum si de ce sa plateasca altii pentru mine?”

  Pentru că astea sunt principiile constitutive ale sistemelor publice de pensii de la Bismark încoace. Nu-ţi convine, emigrezi în SUA, China sau India, unde nu ai obligaţia de a plăti pentru un sistem (public) de pensie.

  Şi nu, libertate nu ai NICĂIERI ÎN LUME. Oriunde ai fi plăteşti impozite pentru un aparat de stat care cel puţin în parte NU face nimic în interesul tău! Dacă ai fi american, chiar ţi-ar conveni să plăteşti ca Pentagonul să aibă o prezenţă în 75 de state ale lumii? Taxele şi impozitele locale (cel pe casă, de pildă), ştii ce face primăria cu ele? (Se şterge la cur.)

 5. Béranger says:

  Hai să lăsăm socialismul deoparte şi să te întreb CU CE DREPT un stat (Legea!) interzice cultivarea şi posesia unei plante pe care n-a inventat-o omul. Mă refer la marijuana/cannabis, dar la fel de bine putea fi vorba de leuştean.

  Citez din «Why Marijuana Is Central to Life, Liberty and the Pursuit of Happiness» (AlterNet):

  Americans have not always thought the pursuit of happiness was something best handled by the courts. At one time we believed in the “right to be let alone.” In 1928, nine years before cannabis prohibition began, US Supreme Court Justice Louis Brandeis wrote of our constitutional right to be let alone in the case of Olmstead v. U.S.:

  “The makers of our Constitution undertook to secure conditions favorable to the pursuit of happiness. They recognized the significance of man’s spiritual nature, of his feelings and his intellect. They knew that only a part of the pain, pleasure and satisfaction of life are to be found in material things. They sought to protect Americans in their beliefs, their thoughts, their emotions and their sensations. They conferred, as against the Government, THE RIGHT TO BE LET ALONE — the most comprehensive of rights and the right most valued by civilized men.”

  The war on cannabis has been an assault on the right to be let alone. This means it is also an attack on the conditions favorable to the pursuit of happiness. In fact, federal cannabinoid prohibition has contributed to a net loss of life, liberty, and the pursuit of happiness — making its end clear.

  EOF
  http://beranger.org/post/724702802/

  Libertatea este o utopie. Statul îmi dă voie să mănânc (sau doar să posed, să cultiv) leuştean şi pătrunjel, dar nu şi cânepă. Pă ce chestie? Cică nu ai dreptul de a fi lăsat în pace…

 6. rnsimt says:

  Pai la fel ar fi si cu coca (planta, nu extractul :)) ) :P. Acum, la modul cel mai serios, sunt de acord cu legalizarea ierbii, a drogurilor usoare in general(si al curvelor, for that matter). On the other hand, cred ca statul ar trebui sa controleze la sange aceste lucruri, deoarece consumul lor creaza reactii neplacute pentru cei din jur. Gandeste-te cum ar fi sa se urce cineva fumat la volan, iar tu sa te afli pe locul din dreapta, sau in sensul lui opus de mers. Reactiile sunt atat de diferite de la consumator la consumator (ca si in cazul alcoolului) incat unuia fumat la volan i s-ar putea parea funny sa dea bot in bot cu masina ta. Home growth and use ar fi, de asemenea, ok. Corelat cu legalizarea ar trebui, parerea mea, marite pedepsele minime pentru trafic ilegal, consum ilegal si condus sub influenta. Ar trebui ca lumea sa constientizeze, ca si in cazul alcoolului, ca nu e bine sa fumezi si sa conduci, dar daca nu se va intampla asta, ma ganesc ca multi consumatori vor sta cu frica dosarului penal.

 7. dromichaetes says:

  ce usor se amesteca nestiinta cu manipularea…sanatate la toata lumea va doresc!

 8. rnsimt says:

  @dromichaetes please, enlarge upon this!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s