De neamu’ ciorditorilor

Posted: 28 June 2010 in dictatura bunului simt, Leacul Durerii

Nu voi vorbi despre cei care pleacă în vest să fure, să cerșească, să tâlhărească. M-a înnebunit prietena cu migratorii ei din lucrarea de licență. Vorbesc despre cei ce au rămas în țară. Adică despre noi.

Avem un fel de-a fi caracteristic popoarelor ce au trăit sub dictatură. Cu toţii suntem “law abiding citizens”, cu toţii ne plătim taxele şi impozitele, cu toţii stăm la roşu, cu toţii respectăm statul. De formă. Spun asta pentru că ne-am obişnuit ca statul să ne fie mumă şi tătucă, să ne dea, să ne ocrotească.

Problema intervine în momentul în care statul trebuie să ne pedepsească. În momentul în care avem de a face cu un peşte mare, statul a născut instrumentele de tortură: ANI, DNA ş.a.m.d. Pentru ăştialalţi, planctonul, e de ajuns Poliţia şi Parchetul. Aparent.

Dacă, la nivel înalt, jocurile exercitate, incomprehensibile pulimii, se bat, se dezbat şi se răzbat pe media, fără a se ajunge la un rezultat, la nivelul planctonului te-ai aştepta ca lucrurile să se rezolve mult mai simplu. Greşit.

Să luăm un caz concret. Tata. Şofer de peste 30 de ani, mândru posesor de Carbon 1310. A făcut din “STOP”, “Cedează trecerea”. Miliţianul, de după colţ, l-a văzut şi l-a taxat “conform legilor în vigoare”. Supărat nevoie mare, mă sună să îl rezolv cu treaba asta, că doar oi cunoaşte eu pe cineva de la partid care face treburi din astea. Îi spun că nu îmi pun relaţiile pentru un mizilic ca ăsta. Şou mare la tata, nu a mai vorbit vreo lună cu mine, dar a găsit o cunoştinţă la Poliţie care l-a rezolvat.

Spectacolul continuă cu nenumărate exemple de acest fel. Tendinţa e aceeaşi: dacă statul îmi dă, e bun, dacă mă taxează, ducă-se dracului. Avem o ură colectivă faţă de amenzi, taxe, funcţionari şi legi, în general. Nu pot face un pas pentru că e o lege care spune că pasul acela e musai să îl fac la stânga sau la dreapta. Statul e acel “bad cop” care nu te lasă să respiri. Dăm mereu vina pe cineva/ceva şi doar noi avem dreptate. Nu suntem niciodată răspunzători. “Fuck, m-a prins! Frate, nu ştii şi tu pe cineva pe la Primărie să mă scape de o amendă RATB?”. Nu aş plăti milionul ăla, neam! Nu avem conştiinţa faptului că banii de la buget se pot folosi în folosul nostru. Ne bucurăm de Mercedes Citaro, dar nu suntem conştienţi că un procent din ăia treişpe mii au mers la achiziţia autobuzului.

În afară de credinţa generală că bugetul de stat este ceva din care cetăţeanul nu trage absolut niciun folos, mai sunt alţi doi factori care determină atitudinea anti-autoritară a cetăţeanului. Primul este funcţionarul public. Ăla cu curu’ mare şi călcâiele cât gogoşile. Ăla care dă amendă şi încasează taxa. ‘Geaba bate Blaga apa-n piuă cu eradicarea corupţiei, atâta timp cât poliţaiu’ şi funcţionaru’ n-au ce pune pe masă, nu numai că acceptă, dar chiar cer şpagă. Al doilea este felul în care se administrează bugetul. Pentru câte taxe plătim, avem prea puţine beneficii. De ce plătesc taxa pe maşină la Primărie, dacă trebuie să schimb suspensiile o dată la trei luni?


Finalul îl rezerv, totuşi, celor plecaţi pe-afară, la mica sau marea producere:

Advertisements
Comments
  1. […] This post was mentioned on Twitter by C. Dan D., Laurentiu Matei and Leacul durerii, Olteanu. Olteanu said: https://reactionarul.wordpress.com/2010/06/28/de-neamu-ciorditorilor/ […]

  2. Igor says:

    Pai măi Reacționarule, măi! Acu nu știu ce amenzi ți-oi fi luat tu că încălcași legea (nu că legile astea ar trebui să reglementeze orice fel de idee cretinozoidă pusă în practică care ar putea să mă deranjeze pe mine) dar statu’ e un bad cop numa cu tine. Sunt alții pentru care statul e ligău în cur și secretara cu picioarele lungi. Poate no-i avea tu relațiile de care e nevoie (spre exemplu tac-tu a găsit un prieten milițian dar tu n-ai pus în mișcare „aparatu”… de fâs – amintește-mi sa-ți zic un banc cu o rufă și o mașină de spălat – și s-o rezolvat omu’). În fine, cam ce vreau eu să zic e că statu’ e numa pentru unii mumă, pentru mulți ciumă (da, fac parte din bugetarii cu -25%) și atâta timp cât o să fie mami bun pentru unii pe mine o să mă doară la bască și o să încalc legea… pentru că mi se fâlfâie!

  3. rnsimt says:

    Ei, cam aci voiam sa ajung, “patria se cheama poporul, iar nu tagma jefuitorilor”. Marea noastra problema este ca suntem cu totii jefuitori, cu mic, cu mare. Nimeni nu scapa nicio ocazie de a da teapa statului, fiecare la nivelul sau de posibilitate si de intelegere. Incepand de la biletul de autobuz, continuand cu amenda, vreo companie nationala sau vreun minister.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s